Szinte az összes fellelhető kratom, amelyet jelenleg szabadon vásárolhatszaz interneten, kizárólag Indonéziából származik, különösen Borneóból.
A Kratom ugyan más országokban is megterem, ám ezekben az országokban tilos az exportja.
Tehát ha kratomot észrevételezel a neten egy Indonéziától (Borneótól) eltérő származási ország vagy terület nevével fémjelezve, az nagy valószínűséggel csak marketing-fogás.
Indonéziában minden kratom a „Mitragyna” nemzetségbe tartozó „Mitragyna speciosa” növény leveleiből származik. Olyan országokban, mint pl. Thaiföld vagy Vietnam, találhatunk a Mitragyna nemzetséghez tartozó más növényeket is, de ezek a tilalmak miatt nem elérhetők a piacon.
Tehát ha egy „Thai”, „Vietnam”,„Bali” nevű kratommal találkozol, vagy „Maeng Da”, „Kapuas”, „Elephant”, „Dragon”stb. fantázianevűvel, akkor is ugyanazt a növényt fogod megkapni. Ezek az elnevezések csupán csak az egyes színek százalékos arányát jelzik a kratomban, ezek ugyanis mind keverékek. Csak a szín az egyetlen tényező, ami megkülönbözteti egymástól a kratomokat.
Az eljárás a következőképpen néz ki: a „Mitragyna speciosa” leveleit összegyűjtik ésfeldolgozzák. A feldolgozás típusának megfelelően az alábbi termékeket kaphatjuk:
Zöld kratom:
A leveleket összegyűjtik és szárítják. Utána összezúzzák és darálják.
Szuper zöld kratom:
A leveleket összegyűjtik és először beltéren szárítják, utána összezúzzák és darálják. A por színe élénkebb, és a mitragyinin tartalma 0.2%-0.4%-kal magasabb.
Piros kratom:
A vörösvénájú leveleket összegyűjtik és szárítják. Ezt követően összezúzzák és darálják. A por ugyan zöld színű, de vörös erezetű levelekből származik.
Fermentált piros (Bentuangie) kratom:
A leveleket leszedik, műanyag zacskókba helyezik, és néhány napig erjesztik. Ezután megszárítják, majd összetörik és leőrlik.
Sárga kratom:
Az eljárás ugyanaz, mint a vörös kratomnál, csak rövidebb az erjesztési idő.
Fehér kratom:
Ez a kratom a zöld és egy kis vörös keveréke, a levelek ereivel együtt, amelyek a fehér kratom sajátosságait adják. A levélvénák nem illeszkedhetnek megfelelően más kratom színekhez, de ez az indonéz szállítótól függ. A jobb minőségű erek elkülönülnek a levelektől, majd ezeket az ereket hozzáadják a fehér kratomhoz.
A feldolgozás típusával szerzi meg tehát a kratom a színét és a sajátosságait.
Mint írtuk fentebb, a szín az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a kratomokat egymástól. Természetesen találhatunk különbségeket a biztonságban, az őrlés minőségében, a sterilizálás módjában és hasonlókban is. Az Indonézián kívüli országok vagy területek neveivel ellátott karatomok – mint pl. „Borneo” – csak marketingcélokat szolgálnak, és az olyan elnevezések, mint mondjuk a „Maeng Da” szintúgy marketing-szempontokat takarnak. Csupán az egyes színek százalékos arányát hivatottak jelezni a kratomban, ezek ugyanis keverékek. Egyszerű keverékek.
Mi, ha zöld kratomot küldünk, akkor 100%-ban zöldet küldünk. De ha példának okáért „Maeng Da Green”elnevezésűt rendelsz valakitől, akkor valójában 80% zöld és 20% vörös kratomkeverékét kapod meg. Ha pedig „Bali Red” fantázianevű kratomot rendelsz, azvalójában 30%-ban Red Fermented, 30%-ban Red, 30%-ban zöld és 10%-ban fehér kratomot tartalmaz.
Az indonéz beszállítók így járnak el, hogy nagyobb mennyiségű termékhez jussanak. Ugyanakkor minden szállító másként keveri, és a legtöbben nem is teszik közzé a százalékos arányokat. A viszonteladók hazánkban vagy más országokban főként két okból értékesítik így tovább: egyrészt ugyanazon okból, mint az indonéz beszállítók –vagyis marketing-szempontok mentén –, másrészt pedig tudatlanságból, vagyis azért, mert egész egyszerűen nem rendelkeznek ezekkel a lényeges információkkal.
A keverékek ugyanakkor több okból is problémásak lehetnek számodra:
Ha kizárólag zöld kratomot szeretnél, ez nem lehetséges a keverékes megoldásokkal.
Ezen okok miattelveszítheted a rálátást és vele az irányítást az egyes szállítók összehasonlítása felett. Ha összeveted például a „Honza” és a „Pepa Maeng DaGreen”-jét, akkor ez – mondhatjuk – tisztességtelen, de legalábbis pontatlan összehasonlítás, mert előfordulhat, hogy a beszállítóik eltérő keverési arányokat alkalmaznak, és így a személyes véleményed helytelenül befolyásolja, hogy hol, melyikben volt több a számodra igazán megfelelő színből.
Olyan ez mintha az almát hasonlítanánk össze a körtével. Ám ha összehasonlíthatod az eltérő forrásokból származó, ám azonos összetételű, tehát tiszta zölde(ke)t, akkor ugyanazt a terméket fogod összehasonlítani ugyanabbanaz arányításban, és így megtudod, kinek jobb minőségű a Te szempontjaid, elvárásaid szerint a terméke.
Kratom keverési arányok
Az általunk forgalmazott tiszta kratomokból az alábbi táblázat alapján kikeverhetőek az alábbi Kratom szín fajták:
Maeng da Green: 80% Green + 20% Red
Malay Green: 85% Green + 15% Red
Maeng da Green Extra: 90% Super Green + 10% Red
Bali Green: 85% Green + 15% White
Borneo Green: 90% Green + 10% Red
Sumatra Green: hamarosan...
Dragon Green: 95% Green + 5% Red
Elephant Green: 85% Green + 10% White + 5% Red
Kapuas Green: 90% Green + 10% White
Maeng da White: 80% White + 20% Red
Bali White: 85% White + 15% Green
Borneo White: 80% White + 10% Green + 10% Red
Elephant White: 85% White +15% Red
Thai White: 85% White + 15% Red Fermented
Kapuas White: 80% White + 15% Red + 5% Red Fermented
Maeng da Red: 50% Red Fermented + 50% Green
Bali Red: 60% Red Fermented + 30% Green + 10% White
Borneo Red: 75% Red Fermented + 25% Red
Dragon Red: 65% Red Fermented + 15% Red + 20% Green
Kapuas Red: 65% Red Fermented + 20% Green + 15% White
Maeng da Gold: 50% Green + 50% White
Maeng da Yellow: 50% Green + 50% Red