Kezdőlap » Kratom alternatívák » Ashwagandha (INDIAI GINZENG) por
Részletes leírás
Őszintén szólva - az ayurvédikus gyógynövény gyökeréből származó port nem a finom íze miatt fogja szeretni. Az előnyei végett lesz a lelkes fogyasztója, amelyek évszázadok óta jelentősek a természetgyógyászatban is. Ashwagandha visszaadja az erejét az egészség minden területén, ahol csak el tudja képzelni. Nem hiába foglalkozik vele több mint kétszázezer szakmai tanulmány.
Összetétel
Ashwagandha 100%
Infúzió és a gyógynövény íze
Ashwagandha világos, krémszínű és illata, amely emlékeztetheti a lószőr szagára. A por maga nagyon keserű.
A gyógynövény eredete
Nomen omen, mondják. Olyan növény esetében, amelynek gyökerét porrá őrlik, a latin mondás 100 százalékban érvényes. Withania somnifera álombogyó fantasztikus hatása van. Az ayurvédikus gyógyászatban a gyökereit már több mint 3000 éve használják, és az Asvaganda a hagyományos európai népgyógyításban kezd ismerté vállni.
Az örökzöld évelő növény Afrikában, Ázsiában és Európában trópusi és szubtrópusi régiókban nő. Nem rendelkezik magas talajkövetelményekkel, így utakon vagy cserjéknél is megtalálható. 2 méterig növekszik, ágai szőrös és merev, levelei ovális, orcája finoman pelyhes. Az Ashwagandha virágja sárgászöld, a gyümölcs egy narancssárga bogyó, mely sziromba borított. Barna magok találhatók belül.
De sem a gyümölcsei sem a levelei, ami az Asvaganda nagy kereslete mögött áll. A gyógyítók és az egészséges életmód szerelmeseinek érdeklődési körében a nem feltűnő gyökere van. Általában 180 napon belül betakarítják az elültetéstől számolva, Indiában többnyire január elején. A gyökereket el kell választani a növénytől, és jól megszárítani. Ezt követően azok őröltek. Úgy tűnik, hogy 1 hektár földterületről 350-400 kg Asvaganda szárított gyökér állítható elő.
Az Asvaganda termesztési területek közé tartozik Madhya Pradesh, Gujarat, Haryana, Maharashtra, Punjab és mások. A helyi piacokon, ilyen sok név alatt található, például Ajgandha, Amukkara, Trittavu, Ghoda, Tilli, Goda Akan, Asun, Penner vagy Vajigandha. Nálunk indiai ginzengnek is hívjuk(bár a tényleges ginzengnek nincs semmi köze a növénytanihoz) vagy téli cseresznye.
Az Asvaganda gyökérből származó por nem alkalmazható terhes és szoptató nőknél orvosi vélemény nélkül, óvatosság ajánlott az autoimmun betegségben szenvedőknek.
Nehéz megmondani, hogy az ayurvédikus mesterek jól találták-e ki ennek a gyógynövénynek a nevét. Szabad fordításban úgy fordíthatnánk, hogy a "ló szaga". Még ha a neve nem is hangzik csábítóan az Ön számára, érdemes kipróbálnia.
Az ashwagandha hatásai:
- nyugtatja az elmét, megszünteti a túlzott stresszt és a szorongás káros hatásait,
- mélyíti az alvást és gyorsítja az elalvást,
- segíti az erekciót, javítja a spermiumok minőségét, afrodiziákum hatásokkal rendelkezik,
- kiegyenlíti a vérnyomást és a vércukorszintet,
- stimulálja a pajzsmirigy és a vese teljesítményét, nagyon hasznos a vérszegénység kezelésében,
- erősíti az immunrendszert és méregteleníti a szervezetet,
- pozitív hatású különböző típusú rákos megbetegedések elleni küzdelemben,
- reumás nehézségekkel küzdő és ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek ajánlott,
- epilepsziás rohamok megelőzésére is alkalmas,
- elősegíti az izomtömeg növelését az edzés során,
- energiát ad, javítja az agyműködést, különösen a memória központra van jó hatással.
- megkönnyíti a menopauza kezdeteit,
- erősíti és táplálja a bőrt és a hajat
Ashwangandha az ayurveda egyik legnagyobb büszkesége. A hatásai már körülbelül 2500 éve
ismertek, és a hagyományos indiai orvoslás elmaradhatatlan része. Az úgynevezett indiai ginzeng tipikus példája az adaptogén növényeknek, amely rövid időn belül óriási haszonnal jár a szervezet számára a stresszes helyzetekben – nulla, vagy nagyon gyenge mellékhatásokkal jár.
Az ayurvédek kivételével Afrika és Amerika őslakosai is jól ismerték. Egészségügyi előnyeit az eredeti kínai népi orvoslás is említi.
Ashwangandha egy örökzöld növény sárga-narancs gyümölcsökkel. Nem igényes növény, ezért szabadon fordul elő a trópusokban és a szubtrópusokban.
A leggyakrabban a növény gyökereit használják, amelyeket szárítják, majd porrá törik. Ízleni fog csak vízben feloldva, de tej és a méz kombinációjában teljesen más szintre emelkedik az íze.
Mérsékelt fogyasztása ajánlott - naponta két pohár elegendő. Várandós és szoptató nőknek, autoimmun betegségben szenvedőknek a fogyasztása nem ajánlott.